28 Kasım 2005

Muhallebili Kadayıf ve Soğuk Çorba

Muhallebili Kadayıf
Uzun zamandır denemek istiyordum. Nihayet...



Malzemeler:
½ kg. kadayıf
200 gr. tereyağı
Muhallebi:
1 lt. süt
4 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti:
4 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Yapılışı:
Önce muhallebi yapılır. Sütün içine şeker, pirinç unu ve mısır nişastası konur. Çıpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir. Arasıra karıştırarak ılınması sağlanır.
Tereyağı eritilip ılıtılır. Ilınan yağ kadayıfın üzerine dökülür ve kadayıf ile birlikte iyice harmanlanır.
Kadayıfın yarısı yepsiye bastırarak yayılır. (Ben yuvarlak borcam kullandım.)
Üzerine muhallebi dökülür ve iyice yayılır.
Kadayıfın kalan kısmı muhallebinin üzerine bastırarak yayılır.
180º- 200ºde iyice kızarana kadar pişirilir.
Şerbeti için ise; şeker ve su kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır.
Kadayıf fırından çıkınca şerbet (ılık olacak) dökülür. Üzerine yumuşaması için tepsi kapatılır.
Ilıkken servis yapılır.

Soğuk Çorba

Bizim evde çok sevilir. Yaz ayları için çok ideal.



Akşamdan aşurelik buğday ve nohut ıslatılır. Sabah iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ve soğuması beklenir.
Süzme yoğurt, ayran kıvamında gelinceye kadar su eklenerek çırpma teli ile çırpılır. İçine soğumuş buğday-nohut karışımı ve bir miktar tuz eklenerek ocakta karıştırılarak pişirilir. Kaynamadan önce ocak söndürülür.
Soğutularak yenir. Üzerine isteğe bağlı olarak nane ve pul biber serpilebilir. Özellikle yaz ayları için çok uygun. Serinletici ve besleyici değeri yüksek.

6 yorum:

tuhfe dedi ki...

Yaptığınız tüm lezzetler harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Artık yorumların görünmesine de sevindim :))

Sevgiler.

Selda (Tak takıştır) dedi ki...

Merhaba soğuk çorbayı görünce çok sevindim. Bizim evdede genelde çok yenilen bir çorbadır. Ama bir çok kişi bilmiyor , o yüzden görünce çok sevindim :) Ancak biz sadece buğdayı haşlayıp soğutuyoruz ve az sulandırılmış yoğurt ve salatalık ile karıştırıp tekrar pişirmeden yiyoruz . Ama sizin tarifide mutlaka deneyeceğim. Eminim ki onunda ayrı bir lezzeti vardır.

Sevgiyle

Selda (Taktakıştır) dedi ki...

Merhaba ,
Soğuk çorbayı görünce ayrı bir mutlu oldum. Annemin bize öğrettiği ve çok kimsenin bilmediği bir çorba olduğu için sevindim :) Biz sadece buğdayı az tuzla haşlayıp soğutuyoruz sonra az sulandırılmış yoğurt ve küçük küçük doğranmış salatalık ile karıştırıp pişirmeden cacık gibi yiyoruz. Ama eminimki sizinki ayrı bir güzel oluyordur. Mutlaka deneyeceğim .
Sevgiyle

Hülya YILMAZ dedi ki...

Yorumlar nihayet göründü... Yorumlarınız ve ilginize teşekkürler. Bence çorbayı bu tarife göre deneyin. çocuklar, diyet yapanlar hatta herkes için güzel bir yiyecek.

melike dedi ki...

merhaba,
soguk corbayi denemek istedim ama tekrar pisirme asamasinda yogurt kesildi. kesilmemesi icin ne yapmaliyim? tesekkurler
melike

Hülya YILMAZ dedi ki...

Melike'cim,
1. buğday-nohut karışımı sıcaksa sulandırılmış yoğurdu ocak üstünde bir taraftan karıştırıp, bir taraftan buğday-nohut karışımını yavaş yavaş eklemek lazım.
2. Kaynamayacak. Kaynama ısısına gelmeden ocak kapatılacak.
3. Pişirme esnasında yoğurt çorbası yapar gibi sürekli karıştırılacak.
umarım bu kez olur. afiyet olsun.