12 Aralık 2006

Yoğurulmayan ekmek

Yoğurmadan ekmek yapmak! Bunu ilk kez Yogurtland'de okudum, ardından Hürriyet Gazetesi ekinde Arman Kırım'ın köşesinde iki kez yazılınca ve hakkında olumlu yorumlar okuyunca yapmak şart oldu. Bundan sonra sık sık yapılacak gibi görünüyor çünkü herkes çok sevdi. İşte ekmeğin yapım aşamaları ve son halinden görüntüler. Kabuğu çıtır çıtır, içi yumuşak ve gözenekli güzel bir ekmek.Tarifi yukarıda verdiğim linklerde var ama yine de aşağıya yazayım.
Malzemeler:
3 bardak beyaz un (ben ekmek unu kullandım)
1/4 tatlı kaşığı 'instant' kuru maya
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 bardak+1 bardağın 2/3'ü su
kepek veya mısır unu
Yapılışı:
Büyük bir kásede 3 bardak unu, 'instant' kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3'ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.
Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın. Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Izgara üzerinde soğutun.
(Tarifi Hürriyet Gazetesi Arman Kırım'ın sayfasından aynen aldım.)

4 yorum:

Behiye dedi ki...

Hülya hanım, bir ben kalacağım yakında denemeyen:) Ellerinize sağlık. Burada sevdiğimiz bir ekmek var, ciabatta, görünüşü ona benziyor,tadının güzel olduğuna da eminim.Sevgilerimle.

Funda dedi ki...

Hülyacım Yine yine ellerine sağlık, sıcakken üzerine tereyağ ve reçel sürüp yerken, şööyle ince belli bardakla da bi güzel çayda eşlik etse negüzel olur...

YELDA AKSU dedi ki...

ellerine saglik canim, birgun ben de denemek istiyorum ama bir turlu zamanlamayi yapamadim. Sizlerin tecrubeleri de bize tecrube oldu ne guzel..

Ashley dedi ki...

Off ne harika yemekler yaaaa. BAYILICAM ŞİMDİ . hepsi laptop yerine önümde olsalardı keşke