27 Haziran 2007

limonata


Yazın en güzel içkisi limonata bence. Nane aromalı buzlu bir limonata da kek ve kurabiye ile çok iyi gider.

Malzeme:
4 limon
1 su bardağı toz şeker
bir avuç nane yaprağı
7 bardak su

Yapılışı:
Limonlar çok iyi yıkanır ve kabukları rendelenir. Rendelenmiş limon kabuğu, şeker ve 1-2 nane yaprağı ile iyice ovalanır. Soğuk su eklenir.
Süzülerek nane yaprağı eşliğinde servis yapılır.



Not: Suyun yalnızca bir bardağı ile konsantre hazırlanabilir. Ben genelde 3 ölçü yapıp bir şişe içinde buzdolabında koyuyorum. Servis edilecek bardağın ¼ üne limonata konsantresi, üzerine soğuk su ve buz ekleyerek servis yapıyorum. 

26 Haziran 2007

Dondurmalı Profiterol

Bildiğimiz profiterolün dondurmayla takdiminden başka bir şey değil. Daha önce profiterol tarifini burada vermiştim. Ama tarifi yineleyelim.Malzeme:
1 su bardağı su
100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
4 yumurta (yumurtalar büyük olursa 3 yumurta da yetiyor)
bir fiske tuz
bir çay kaşığı toz şeker

Yapılışı: Bir kaba, su, margarin, tuz ve şeker konur. Ateşte su kaynayıp, margarin eriyince içine un boşaltılır ve tahta kaşıkla karıştırılır. Hamur haline gelince ocak kapatılır. Ilınması beklenir. Hamur ılınınca yumurtalar birer birer kırılır ve tahta kaşık ile karıştırılarak hamura yedirilir. Bu arada fırın 200ºC’e ayarlanır. Yağlı kağıt yayılmış tepsiye tatlı kaşığı ile dökülür. Kızgın fırına konur. Pembeleşince fırın kapatılır. Fırın kapağı profiteroller soğuyuncaya kadar açılmaz (püf noktası). Soğuyunca arası kesilir ve içine dondurma konur. Hatta özellikle Mado'nun dondurması konur ki, bu kadar emek ziyan olmasın!

Ve üzerine çikolatalı sos dökülürek servis yapılır. Çikolatalı sos olarak Dr.Oetker’in Çikolatalı sosu en uygunu.

damla çikolatalı top kek



Malzeme:
1 yumurta
1 su bardağı süt
50 gr. erimiş tereyağı
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:
Sıvı malzemeler bir kapta, diğer malzemeler başka bir kapta karıştırılır. Sonra tüm malzemeler iyice karıştırılarak, kek kağıtları konmuş muffin kalıplarına paylaştırılır. Bu ölçülerle 12 ad. top kek çıkıyor.
Kekler 170 derece ısıtılmış fırında pişirilir ve pembeleşince, kürdan kontrolu yapılarak içinin de piştiğine emin olunca fırından çıkartılır.

21 Haziran 2007

bahçemizden görüntüler

Geçtiğimiz hafta sonu Ankara yakınlarındaki bahçemize gittik. 100'e yakın ağacımız var (yani dikili bir ağacımız mevcut!). Meyvelerin ağaçtaki hallerini görüntüledim. Ağaçları 2003 yılında dikmiştik. Geçtiğimiz yıl zamansız soğuk nedeniyle ağaçlar meyva vermemişti. İşte bu yıl böyle güzel meyvalar verdiler. Amacımız, çocuklar ağaçtan meyva yemenin keyfini tatsın.


Ağaçlarımızın ve çiçeklerimizin isimleri de var. Abimin ıhlamuru, Ruki'nin gülü (yukardaki resim), Sultan'ın asması, gibi...

15 Haziran 2007

Lorlu Tatlı / Peynir Tatlısı

Teyzem mutfakta ustadır ve denemeler yapmaktan zevk alır. Bu tatlıdan da teyzem bahsetmişti. Ben sık yapıyorum, çok güzel oluyor ve herkes beğeniyor demişti. Önceki gün aklıma koydum bir kez. Telefon edip aldım tarifi (Ankara-İstanbul). Sonra da gidip tuzsuz lor aldım ve hemen mutfağa girdim. Niye mutfağa girdim diyorum ki, zaten günümün büyük kısmı mutfakta geçiyor. Hep yemek hazırlamak için değil. Mutfakta; camın önündeki masada, komşularımı, arkadaşlarımı ağırlıyorum, gazete-kitap-dergi okuyorum, elişi yapıyorum, yemek yiyoruz, ... Kısaca günümün büyük kısmı mutfakda geçiyor ve mutfakda çok mutluyum...
İşte mutfakda geçen bu sürede sevdiklerime sağlıklı yiyecekler yapma çabasındayım. Zaman zaman bazılarını burada paylaşıyorum. Aslında aklımdan geçen; günlük, sık yapılan yiyecekleri bile buraya yazmak. Çünkü kızıma bir anlamda "tarif defteri" olsun istiyorum ve olabildiğince zenginleştirmek hedefim.

Gelelim Lorlu Tatlıya.

Malzeme:
1,5 su bardağı süt
100 gr. tereyağı
3 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı irmik
3 yumurta
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
250 gr. tuzsuz lor
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
½ paket kabartma tozu


Şerbet:
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1-2 dilim limon veya bir tatlı kaşığı limon suyu


Yapılışı:
Süt ve tereyağı kaynatılır. Un ve irmik eklenerek tahta kaşıkla karıştırarak pişirilir. Hamur haline gelince ocak kapatılır.
Hamur ılıyınca yumurtalar tek tek kırılarak hamura yedirilir. Diğer malzemeler eklenir. Hamur enjektörüne tırtıllı uç takılarak, ve dik tutularak yağsız tepsiye sıkılır (bendeki tırtıllı uç ince olduğu için ve yuvarlak şekil verdim). 170-180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkınca sıcak şerbet dökülür ve fırında (kapalı olacak) şurubu çekmesi için biraz bekletilir.


Püf noktası:
- Hamurlar yağsız tepsiye konacak.
- Hem hamur, hem de şerbet sıcak olacak.

01 Haziran 2007

ekmekcikler

Ekmekleri artık böyle yapıyorum. Çocuklarım bu haliyle daha çok sevdi. Hamurunu ekmek makinasının hamur yoğurma programında hazırlıyorum. Daha önce de verdiğim ve aşağıda tekrar yazdığım bir ekmek tarifi ile. Sonra küçük küçük yuvarlaklar yapıp, yağlı kağıt yayılmış tepsiye diziyorum. 15-20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletiyorum. Üzerine su sürüyorum, bıçakla kesikler yapıp susam, haşhaş tohumu vs. serpiyorum.
Bu arada fırını 210-220 derece ısıtıyor ve içine ısıya dayanaklı bir kap içinde su koyuyorum. Hatta biraz da fırın içine su püskürtüyorum, buhar olması için.
Fırındaki ilk 8-10 dakikadan sonra fırının ısısını 190 dereceye düşürüyorum.
Ve fırında nar gibi kızarıyorlar. Leziz ekmekcikler oluyorlar...

Ekmek tarifi de şöyle ama ben bazı değişiklikler yapıyorum. Onları da farklı renkle açıklamaya çalışayım.

Malzeme:
35o ml. oda ısısında su (bunu bazen su-süt karışımı, bazen de su-kefir karışımı hatta süzme yoğurdun suyu ile yaptığım oldu. önemli olan besin değerini arttırmak)
2 çay kaşığı tuz (deniz tuzu kullanıyorum)
2 yemek kaşığı sıvıyağ (sızma yağ kullanıyorum)
4 kap un (bunun 2 kabını mutlaka beyaz ekmeklik un, kalan iki kabını da evdeki unların karışımı ile oluşturuyorum. yani soya unu, çavdar unu, yulaf unu, tam buğday unu. ve olabildiğince organik un kullanmaya çalışıyorum)
1,5 çay kaşığı kuru maya

Not: ekmek makinası ile birlikte verilen ölçekler kullanılarak yapılmıştır.