19 Ocak 2008

şakşuka

Yine yılbaşı gecesi için yaptığım mezelerden biri. Şakşuka için şarkı bile yapılmıştı. Bir TVprogramında izlemiştim. Şakşuka adı Suriye'den geliyormuş ve başkentine ithafen "Şamşıkı" deniyormuş. Şamşıkı Türkiye sınırlarına girince adı şakşuka olmuş...


Malzeme:
2 patlıcan
2 patates
yeşil biber
1 kuru soğan
2 domates (ben yazdan dondurucuya attığım domatesleri kullandım)
2-3 diş sarımsak
sirke
tuz, kırmızı pul biber
zeytinyağı

Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyulup, tuzlu suda bekletilir. Acısı çıkınca kuşbaşı doğranır. Patates ve biberler de aynı büyüklükte doğranır.
Kızartma tencerinde zeytinyağı kızdırılır ve önce patatesler, sonra patlıcanlar ve son olarak biberler kızartılıp servis tabağına alınır.

Sosu için; soğanlar yemeklik doğranır. Sarımsaklar da ince ince doğranır veya ezilir. Kızgın yağda soğanlar pembeleştirilir. Kabuğu soyulup doğranmış domatesler ve sarımsak konur. İçine biraz sirke, tuz ve kırmızı pul biber eklenip pişirilir.

Kızarmış sebzelerin üzerine dökülerek servis yapılır.

2 yorum:

Tuğba dedi ki...

ellerine sağlık..
ben de birazdan şakşuka yapacağım..
sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'cığım,
Humusun,şakşukan ve poğaçaların enfes görünüyorlar canım..Ellerine sağlık..Üçüde çok sevdiklerim arasında..))Harikasın!!

Sevgilerimle..