03 Mart 2012

patatesli kek


İkindi çaylarının yanına eşlik edecek tuzlu ve leziz kek. Çabuk da yapılıyor, malzemeler de evde sürekli bulunan malzemeler. Malzemeleri bir araya getirmek de kolay iş zaten :)
İşte bu da tarifi:

Malzeme:
3 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
3 orta boy patates
3-4 taze soğan
maydanoz (miktarı isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (2 su bardağı kadar)
içine arzu edilen, sevilen başka malzemeler de eklenebilir (kişniş, dereotu, peynir, kırmızı pul biber, vs.)

Yapılışı:
Fırın 170 derecede ısıtılır. Yumurta, yoğurt ve zeytinyağı çırpılır. Patatesler tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Yeşil soğanlar küçük küçük kesilir. Ve tüm malzemeler karıştırılır. Un ölçüsü 2 su bardağı ama keklerde unu daima kontrollü koymakta fayda var. Yumurta büyüklüğü, bardak ölçüsü, yoğurdun sululuk oranı gibi faktörler un ölçüsünü etkileyebiliyor. Kısaca; klasik kek kıvamına gelinceye kadar un eklenir. Yağlanmış kalıba dökülür (ben 28x28 ısıya dayanıklı kare cam tepsi kullandım). Üzerine bol susam ve çörek otu serpilir. Fırında üzeri kızarıncaya ve kürdan testinden geçinceye kadar pişirilir.
Bu arada çay demlenmiş olmalı... Çayın yanına ılık ılık servis yapılmalı...

Hiç yorum yok: