20 Mayıs 2012

maş fasulyesi filizlendirme

16. yüzyıl yazılarından Li Shih Chen de, siyah soya fasulyesinin iltihaplara iyi geldiği ve müshil olarak kullanabileceğini, maş fasulyesinin ateş düşürücü ve alkolün etkilerini azaltıcı olduğunu, arpa filizinin ağrılara iyi geldiğini ve doğum sonrası tedavide kullanılacağını söylemiş. Çinliler geçmişte çimlendirme yöntemini kullanan tek ulus değil. Aztekler ve Kuzey Amerika yerlilerinden Navajolar da baklagiller ailesinin bazı üyelerini filizlendirmişlerdir. Soya fasulyesinin kendisini yiyeceğime neden filizlendireyim diyebilirsiniz. Bunun yanıt aşağıdaki sözlerde gizli: Filizler tam besinlerdir. Bütün gerekli kaynaklara sahiptirler.
Tohum çimlendirme ya da filizlendirmenin önemini ve filizlendirince tohumun vitamin değerinin çok arttığını daha önce duyup denemiş ama burada paylaşmamıştım. Bu konuda alıntı yaptığım burası ve burası. Organik ürün satan bir yerde organik maş fasulyesi görünce maş fasulyesi piyazı ve filizlendirme yapmak için aldım. Yapılışı da kolay. 2 kaşık maş fasulyesi iyice yıkanır ve bir kavanoza konarak üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ile doldurulup oda ısında ve kapalı bir dolap içinde 24 saat bekletilir. Bundan sonraki iki gün, günde iki kez temiz su ile çalkalanıp, suyu süzülüp, kavanoz ağzına temiz bir tülbent veya tül ile kapatılıp, 45 derece eğim verilerek yine kapalı dolap içinde bekletilir. Sonra yine günde iki kez su ile çalkalanıp süzülüp bu kez aydınlık bir yerde (mümkünse cam önü) bekletilir. Filizler istenilen boya ulaşınca (maş fasulyesi için 3-4 cm. uygun) yenir hale gelmektedir. Kapalı bir kap içinde buzdolabında 2 gün bekletebilirsiniz. Salataya karıştırarak tüketmek en uygunu. Hatta çerez olarak bile yemek çok keyifli. Lezzet olarak bana yazın satılan taze nohutları çağrıştırıyor.
Filizlendirmeyi her türlü tohum ile (fasulye, börülce, buğday, kabak ve ay çekirdeği, yulaf, arpa vb.) yapabilirsiniz. Filizlendirilmiş baklagil ve tohumlarda A,B,C,D ve E vitaminleri vardır ve filizlendirilmeden tüketilenlere göre %800'e kadar daha çok vitamine sahiptirler. Kim icat etmiş tohumları ve kuru baklagilleri çimlendirmeyi diye sorabilirsiniz. Dünyada bu işi ilk yapan kişi unvanını, Çinli imparator Shen Nung almış. Milattan önce 26. yüzyılda Shen Nung ilaçları 3 tür ayırmış. Yaşamı destekleyen ilaçlar, insan doğasını destekleyen ilaçlar ve hastalıkları iyileştirenler. Soya fasulyesi filizi insan doğasını destekleyen ve hastalıkları iyileştiren ilaçlar arasında sayılmış. 5. yüzyılda imparator Shen Nung'la ilgili olarak kaleme alınan bilgilerde; soya filizi ilave edilen diyetler, insanı her tür sindirim hastalığından, kramplardan, eklem yerlerindeki ağrılardan, akciğer sorunlarından ve cilt hastalıklarından koruyacağı yeralıyor.'

1 yorum:

general klima servisi dedi ki...

mükemmel bir paylaşım baklagillleri filizlendirip yemek vitamin degerini 800 kat artırğını sayenizde blogunuzdan öğrendim