27 Ocak 2013

çiçek poğaça (zeytin ezmeli-hellimli)


Zeytin ve zeytinli mamuller bizim evde çok sevilir. Bu zeytin ezmeli poğaça da çok sevildi. Tarifi burada görmüştüm. Hem lezzet olarak, hem de görüntü olarak çok beğendik.
Malzeme:
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
250 gr. yumuşak tereyağı veya margarin
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (sarısı üstüne, beyazı hamura)
alabildiği kadar un
zeytin ezmesi, peynir
Yapılışı:
Maya, süt, tuz ve şeker maya ezilinceye kadar karıştırılır. Tereyağı ve yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayacak kıvamda, yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur, 15-20 dakika kadar mayalanması için bekletilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, elde açılır. İçine yarım tatlı kaşığı kadar zeytin ezmesi veya peynir (ben rendelenmiş hellim peyniri kullandım) konup uçları birleştirilir ve ters çevrilir. Üzerine bastırarak yassıltılır ve mutfak makası ile kenarlarından kesilir. Fırın kağıdı yayılmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, arzu edilirse susam-çörek otu serpilir ve 200 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızarana dek pişirilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu tarifinizi cok begenerek yapiyorum, paylasiminiz icin tesekkurler:)

Hülya YILMAZ dedi ki...

beğendiğinize sevindim. hem lezzet olarak hem de şirin görünüşüyle biz de seviyoruz ailece...