30 Mart 2013

fırın sütlaç


Daha önce bir sütlaç tarifi yazmıştım. O, klasik bir anne sütlacıydı. Yalnızca süt, şeker ve pirinç ile yapılan... Ama bizim evde çok sevilen fırın sütlacın da yerine geçemedi bir türlü. Bugüne kadar bir çok fırın sütlaç tarifi denedim ve son olarak bu tarifte demir attım :)
Tarif klasik tatlar blogundan.
1 su bardağı = 1 cup
Malzeme:
2 litre süt
2 Türk kahvesi fincanı pirinç veya ½ cup pirinç
2 Türk kahvesi fincanı mısır nişastası veya ¾ cup mısır nişastası
2 yumurta sarısı
2 su bardağı şeker
2 Türk kahvesi fincanı soğuk su veya ¾ cup su
Yapılışı:
Pirinç, yıkanıp süzülür, bir su bardağı su eklenerek ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya ve suyu çekinceye kadar haşlanır (yüksek ateşte suyu çabuk çeker ve pirinçler diri kalır. Böyle bir durum olursa az su eklenerek pirinçler yumuşayana kadar pişirmek gerekir.)
Ayrı bir kapta; nişasta, yumurta sarısı ve 2 fincan su çırpılır.
Süt ocak üzerine alınır. Haşlanmış pirinçler eklenir. Süt kaynama noktasına gelince yavaş yavaş nişastalı karışım ve şeker eklenir. Ve karıştırarak beş dakika kaynatılır.
Isıya dayanıklı kaplara (porselen, cam, bakır) boşaltılır. Kaplar fırın tepsisine dizilir, tepsiye kapların yarısı hizasına kadar su konur. Fırın, 200 derecede ısıtılır, tepsi fırının orta kısmına konur ve üstten ısı verilerek sütlaçların üzeri kızarana kadar tutulur.
Soğutularak servis yapılır.

3 yorum:

Control.Com.tr dedi ki...

teşekkürler

daimamutfak dedi ki...

Hülya!'cığım iyiki senin komşun değilim.Yanmıştın.))Hep sevdiğim şeyleri yapıyorsun..ellerine sağlık.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Neri'cim komşum olsan çok mutlu olurdum :)